in

Psihologia copilului VS agresiunile din familie

Cea mai mare fericire în viața unui individ e întemeierea unei familii, copiii și creșterea lor. Familia este baza societății, unde se formează legături puternice de iubire, încredere, respect, dar mai ales sentimentul de protecție care nu are limite. Ințial toate aceste legături se formează, însă sunt cazuri în care există agresiuni în interiorul familiei, din care copilul are cel mai mult de suferit.

În Europa rata agresiunilor din familie se ridică la 20%, însă în România este cu mult peste. Un copil supus agresiunilor verbale sau fizice din partea părinţilor, va răspunde la rândul lui tot cu agresivitate pe parcusul vieţii.

Apariţia agresiunilor şi impactul asupra unui copil

Agresiunile în familie apar dintr-o multitudine de motive pe care din exterior le putem înțelege sau nu. O problemă cel mai adesea găsită în familie este partea financiară, dar nu exclud nici stresul, gelozie, indiferență, etc. Un motiv este și viața pe care au avut-o ambii parteneri și compatibilitatea dintre ei.

Copilul de mic, chiar dacă nu conștientizează  ce înseamnă o agresiune, el simte și acționează precum părinții lui, aspect care se va observa în comportamentul acestuia de-a lungul vieții.

Un copil supus unei agresiuni va simţi că nu este iubit sau acceptat în cadrul familiei. Rezultatul pe termen lung va fi cel care îl observăm în societatea din ziua de azi din ce în ce mai mult, în randul tinerilor.

Adolescenţii şi elevi care devin agresivi şi violenţi în diferite contexte sociale, deseori provin din familii unde au existat probleme, unde sau simţit inferiori sau lipsiţi de recunoaşterea pe care un părinte ar trebui să o acorde copilului lui.

După etapa de adolescenţă când deja vorbim de maturitate, acelaşi comportament violent şi agresiv va predomina în orice tip de relaţie pe care individul o va avea. Mai departe va fi la alegerea acestuia dacă va încerca să îşi rezolve problemele comportamentale sau nu.

Comportament preventiv din partea părinţilor

Parinții trebuie să înțeleagă ca în familie copilul trebuie să găsească susţinere, sprijin, relaxare, impuls și motivaţie, deoarece familia este cea mai puternică legătură între oameni.

Agresiunea crează agresiune, cum și bunătatea crează bunătate. Până la urma copilul susține familia împreună și trebuie să fim conștienți de acest lucru.

Chiar dacă familia este marcată de violenţă domestică şi mediu social sărac/defavorizant, conştientizarea aspectelor care ţin de creşterea unui copil îi poate ajuta atât pe cei doi parteneri să îşi rezolve problemele, cât şi pe copil căruia îi vor oferi o bază de sentimente pozitive de la care acesta îşi poate croii drumul în viaţă.

În viaţa unui individ orice acţiune are efecte în viitor şi nici un eveniment nu va fi întamplator, ci cauzat de o acţiune pe care a săvârşit-o.

Înţelegând acest aspect putem realiza multe în viaţa, putem evolua social, putem fi aproape şi ne putem comporta cum trebuie faţă de copilul nostru.

Mereu vor apărea greşeli pe care le vom face în creşterea acestuia, greşeli care puteau fi evitate, însă nici un om nu este fără de greşeală, ci acesta învaţă din greşelile lui şi va fi logic, iubitor faţă de familia lui.

Concluzie……

Uneori nu ne dăm seama de ceea ce avem până cand nu îl pierdem. Nu lăsaţi problemele de pe o zi pe alta, ci rezolvaţile la timp.

O idee care se aplică practic pe orice plan, mai ales în cadrul familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre marketing online

Realizarea unui plan de marketing web